Kristien De Proost

Kristien De Proost (1972) is een Belgische kunstenares en schrijfster die voornamelijk in het theater werkt. Na haar studies Nederlandse en Engelse literatuur aan de universiteit in Leuven, behaalt ze een Master in Performing Arts aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen (2000). Ze werkt als freelancer bij Toneelhuis (Luk Perceval, Jasper Brandis), het Paleis, Victoria (Christoph Frick), Crew (Eric Joris), KVS, BRONKS (Johan Dehollander), Transquinquennal en LOD (Josse De Pauw).

Van 2004 tot 2017 maakt ze deel uit van de artistieke kern van het Brusselse theaterartiestencollectief Tristero, met wie ze o.a. Abigail’s Party, Iemand van ons, Face to the Wall, Living, Coalition en We Want More creëert en opvoert. Deze, vaak meertalige, voorstellingen touren eerst door heel België, en later ook internationaal, vooral in Nederland en Frankrijk.

In 2013 maakt Kristien De Proost haar eerste solovoorstelling Toestand, een theatraal zelfportret. Ze ontwikkelt het concept, schrijft de tekst en voert de extreem fysieke performance uit: meer dan 70 minuten lang loopt ze op een loopband terwijl ze haar huidige toestand beschrijft. De Franse versie van de voorstelling, Au courant, heeft zijn première op het Printemps des Comédiens festival in Montpellier, Frankrijk. De Engelse versie, On Track, speelt een viertal weken op het Edinburgh Fringe Festival. De drie versies zijn opgevoerd op podia en festivals in België, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Litouwen en Brazilië en toeren nog steeds.

In 2017 besluit Kristien De Proost Tristero te verlaten om zich te richten op het schrijven en meer solowerk en ontmoetingen met nieuwe artiesten. Ze werkte als performer in Julian Hetzel’s All Inclusive en toerde met Milo Rau’s La Reprise.

In 2019 werkt ze samen met Lisi Estaras, Mirko Banovic en Sara Vanderieck in het onderzoeksproject When I look at a Strawberry, I think of a Tongue.

2020 brengt de samenwerking met Bwanga Pilipili aan de nieuwe voorstelling Simon, Garfunkel, My Sister and Me en een tweede samenwerking met Julian Hetzel aan Mount Average.

Naast theaterwerk acteert Kristien De Proost ook in films (Girl (2018), Problemski Hotel (2015) en tv-series (De Twaalf (2018), Kinderen van Dewindt (2006-2008).