Louise Vanneste

Na een opleiding in klassieke dans, spitste Louise Vanneste zich toe op de hedendaagse dans en volgde ze de opleiding P.A.R.T.S. (Brussel, onder leiding van Anne Teresa de Keersmaeker) waar ze afstudeerde in 2000. Een beurs van de Stichting SPES (Be) stelde haar in staat haar opleiding in New York voort te zetten, met name bij de Trisha Brown Dance Company.

Tussen 2003 en 2017 ontving ze talrijke creatiebeurzen van de Fédération Wallonie – Bruxelles en kon ze genieten van talrijke residenties en coproducties van Belgische en buitenlandse theaters (Charleroi danse, Théâtre de Liège, les Brigittines, CCA Ottignies, Torino Danza, CDC le Gymnases Roubaix, VGC Brussels, Kunstenfestivaldesarts, …). Ze richtte haar gezelschap Rising Horses op in 2012 en was van 2012 tot 2020 in residentie bij Charleroi Danse. Momenteel is zij verbonden aan het Théâtre de Liège en de Halles de Schaerbeek.

Binnen haar gezelschap ontwikkelt ze een choreografisch werk in nauwe samenwerking met kunstenaars uit andere disciplines dan de dans: Cédric Dambrain en Antoine Chessex voor de muziek, Stéphane Broc voor de video, de beeldende kunstenaars en lichtontwerpers Arnaud Gerniers & Benjamin van Thiel of Gwendoline Robin en Elise Peroï voor de performance en het textiel of de actrice Amandine Laval.

Haar werken -Iris, Sie kommen, HOME, Black Milk, Gone in a heartbeat, Thérians, atla, Une incursion, Clearing- werden voorgesteld in België en in het buitenland: Kunstenfestivaldesarts, Les Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-saint-Denis (Parijs), Charleroi danse, Théâtre de Liège, Halles de Schaerbeek, Roma europa, CDC Roubaix, l’adc Genève, Torino Danza, Fabrica Europa, CDC Le Havre, Centre Wallonie- Bruxelles à Paris, KANAL, …

Ze produceert ook video-installaties (SK, Going West, #1) gepresenteerd in het Palais de Tokyo, Hong Kong Art Center, Point culture / Charleroi, …

Haar volgende creatie Earths is een samenwerking met 4 dansers (oktober 2021 – Charleroi danse). Naast dit podiumproject is Louise Vanneste sinds 2 jaar betrokken bij de creatie in situ en werd ze onlangs geselecteerd door een vereniging van podia en festivals in natuurlijke ruimtes Nos lieux communs in Frankrijk (Parijs, Dijon, Aveyron, …). Zij zal daar het Metakutse project ontwikkelen.

Naast haar choreografisch werk is Louise Vanneste al meer dan 10 jaar betrokken bij lesgeven en transmissie. Ze geeft talrijke workshops in België en in het buitenland in het kader van de dansopleiding van het hoger onderwijs: Jointadventures München, Extension- CDC Toulouse, Amsterdam Universiteit, … Ze geeft ook dans/lichaam workshops aan het Institut Supérieur des Arts et des Chorégraphies van de Académie des Beaux-arts de Bruxelles en zal binnenkort een workshop geven aan studenten van de Ecole Nationale Supérieure de paysage in Versaille.