De Cliniques Dramaturgiques komen naar Gent!

Warning: Undefined array key 3823 in /customers/2/5/d/saravanderieck.be/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/modules/carousel/jetpack-carousel.php on line 859 Warning: Undefined array key 3820 in /customers/2/5/d/saravanderieck.be/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/modules/carousel/jetpack-carousel.php on line 859

Van 29 september tot 2 oktober 2022 organiseert les enfants du garage de eerste editie van de Cliniques Dramaturgiques op Belgische bodem, in Gent.

Oorspronkelijk ontwikkeld door Jessie Mill in het kader van het Canadese Festival TransAmériques (FTA) als basis voor inspirerende ondersteuning van lokale kunstpraktijken enerzijds en de ontwikkeling van een open dramaturgieplatform anderzijds, evolueren de Cliniques Dramaturgiques vandaag naar een intercontinentale samenwerking met een eerste Gentse editie in samenwerking met de Belgische partners kunstencentra CAMPO en NONA en de Canadese partners LA SERRE – arts vivants.

Voor dit project brengt les enfants du garage acht internationale dramaturgen samen voor een gesprek over dramaturgische praktijken ter ondersteuning van diverse artistieke processen. Niet “wat is dramaturgie” vormt het onderwerp van dit vierdaagse gebeuren, maar “hoe doen we het”.

Vanuit deze focus nodigen de Cliniques voor de Gentse editie bovendien verschillende lokale kunstenaar-dramaturg duo’s uit om een inkijk te geven in hun dramaturgische dialoog tijdens An abundance of dramaturgical voices op 29/9/2022. En op diezelfde dag presenteert Jeroen Peeters zijn nieuwe boek And then it got legs: notes on dance dramaturgy.

Daarnaast stellen de aanwezige dramaturgen op geplande momenten hun expertise gratis ter beschikking aan lokale kunstenaars. Zij kunnen zich aanmelden voor een dramaturgie tête-à-tête van 90 minuten waarin een intens en enthousiast luisterend oor en reflectie rond hun specifieke praktijk wordt geboden.

Uitgenodigde dramaturgen: Bart Van den Eynde, Émilie Martz-Kuhn, Jessie Mill, Riccardo Fazi, Sara Vanderieck, Yohayna Hernandez, Audrey Apers & PAX.

An abundance of dramaturgical voices

Op donderdag 29 september organiseert les enfants du garage An abundance of dramaturgical voices in het kader van de eerste Belgische editie van de Cliniques Dramaturgiques, een hele dag rond dramaturgische praktijken waarin duo’s een inkijk geven in hun dialoog. Duik in het universum van Kopano Maroga & Jan Wallyn, Kristof Van Baarle & Kris Verdonck, Esther Severi & Einat Tuchman, Riccardo Fazi & Benno Steinegger, Bart Van den Eynde & Charlotte Bouckaert en Sara Vanderieck & Lisi Estaras.

Wanneer? 29 September van 10u tot 16u30 – Waar? Campo Victoria Fratersplein 1, 9000 Gent – Voor wie? iedereen met interesse in dramaturgische praktijk – Taal? Engels – Prijs? Gratis – Hoe? Schrijf je hier in.

And then it got legs: notes on dance dramaturgy

Boekpresentatie door Jeroen Peeters, met mondelinge annotaties van Heike Langsdorf en Kristof Van Baarle.

In And then it got legs: Notes on dance dramaturgy bespreekt Jeroen Peeters principes, methoden en praktijken die bijdragen tot een begrip van dramaturgie als een experimentele, collaboratieve praktijk en een materiële vorm van denken. Hoe schep je voorwaarden voor het ontstaan van het werk? Hoe creëer je een gemeenschappelijke grond voor het verkennen van het onbekende in een streven naar zingeving? Het boek is geschreven vanuit de praktijk en weerspiegelt een bijzondere geschiedenis van samenwerking en gesprek met verschillende dansmakers.

            And then it got legs is uitgegeven bij Varamo Press en wordt gepresenteerd in het kader van Cliniques Dramaturgiques. Dans maken en dramaturgie drijven op belichaamde kennis, mondelinge overdracht en een cultuur van gemeenschappelijkheid. Deze spirit bepaalt ook de presentatie: performancekunstenaar Heike Langsdorf en dramaturg Kristof Van Baarle zullen reageren op het boek met mondelinge annotaties, gevolgd door een gesprek met Jeroen Peeters.

Jeroen Peeters is essayist, dramaturg en performer, gevestigd in Brussel. Hij heeft veel gepubliceerd over hedendaagse dans en over onderwerpen als ecologieën van aandacht, lezerschap, belichaamde kennis, materiële geletterdheid en duurzame ontwikkeling. Zijn publicaties omvatten een boek over het werk van Meg Stuart, Are we here yet? (2010), de essaybundel over toeschouwerschap in dans Through the Back: Situating Vision between Moving Bodies (2014) en een essay over het werk van Mette Edvardsen, Something Some things Something else (2019). Peeters is momenteel onderzoeker aan de Universiteit Hasselt, Faculteit Architectuur en Kunsten, en PXL-MAD Hogeschool voor de Kunsten.

Wanneer? 29 September van 18u tot 19u30 – Waar? Campo Victoria Fratersplein 1, 9000 Gent – Taal? Engels – Prijs? Gratis – Hoe? Schrijf je hier in.


Deze editie van de Cliniques Dramaturgiques is mogelijk dankzij de financiële steun van Stad Gent – Cultuur Gent en de beurs voor culturele samenwerking Vlaanderen-Quebéc 2021-2023.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.