Vaarwel 2022. Hallo 2023!

2022 … wat een jaar vol inspirerende projecten voor les enfants du garage’s dramaturg Sara Vanderieck!

Zes voorstellingen van vrouwelijke makers waaraan zij als dramaturg meewerkte, gingen het afgelopen jaar in première en op tournee: Lisi Estaras’ sterke en sexy solo #THISISBEAUTY, de audiowandeling van Lola Bogaert en Anouk Van Kolfschoten met de verhalen van Hasseltse jonge nieuwkomers NIEUWE STEMMEN VAN DE STAD, Lisi Estaras’ enorme participatieve creatie voor OBV/VONK A Bigger Thing, Kristien De Proosts slimme en delicate duet met Frederico Araujo In the Middle of Nowhere, Léa Vinettes levendige danssolo NOX en Charlotte Goesaerts tentoonstellingsperformance WATCHAMACALLIT.

In mei nam ze deel aan FTA’s Cliniques Dramaturgiques in Montréal en in september initieerde en organiseerde ze de eerste Belgische editie van dit prachtige platform voor dramaturgische uitwisselingen in Gent.

Nou… dank je wel 2022.

En … HELLO 2023!

Dit nieuwe jaar kondigt nieuwe samenwerkingen en volgende stappen in langere trajecten aan en opnieuw een diversiteit in zowel disciplines als talen. Laten we alvast enkele projecten van het eerste deel van 2023 onthullen: Sara zal als dramaturg werken aan Annette (Chapitre 1 : Le Goûter), aan Maxime Arnould’s performatieve poging tot binding met een drone Hello World en zij werd uitgenodigd door Serge Aimé Coulibaly om hun parcours voort te zetten met de dramaturgie van zijn nieuwe hedendaagse danscreatie C La Vie.

Genoeg werk om te ontdekken dus … laten we elkaar ontmoeten!

Vaarwel 2022. Hallo 2023! Meer lezen »

Vaarwel 2023 … Hallo 2024!

2023 … weer een jaar vol inspirerende projecten voor les enfants du garage’s dramaturg Sara Vanderieck!

Vijf voorstellingen waaraan ze als dramaturg meewerkte gingen het afgelopen jaar in première: Maxime Arnould’s performatieve poging tot hechting met een drone Hello World, Clementine Colpin’s documentaire voorstelling ANNETTE, de nieuwe hedendaagse dansvoorstelling van Serge Aimé Coulibaly C La Vie, Carole Karemera’s performatieve uitwisseling over racisme Blind Spot en Maja Westerveld’s enorme participatieve creatie voor OBV/VONK Schemer.

Several of her collaborations continued their tours throughout 2023, including Vanderieck’s live presence for Lisi Estaras’ strong and sexy solo #THISISBEAUTY at Julidans Festival in Amsterdam and for When I look at a Strawberry, I think of a Tongue at the first edition of Dialaw Festival – Rythmes et formes du monde under the new artistic direction of Rachel Sigué Chenet and Sayouba Sigué in Toubab Dialaw – Senegal.

In mei nam ze voor de derde keer deel aan FTA Cliniques Dramaturgiques in Montréal, waar ze van gedachten wisselde over de dramaturgische praktijk met Jordi Claramonte (Barajas de Melo), Carole Karemera (Kigali), Kama La Mackerel, Melmun Bajarchuu (Berlijn), Emilie Martz-Kuhn (Montréal), Yohayna Hernández González (Montréal) en Silvia Soter da Silveira (Rio de Janeiro) en door middel van één op één gesprekken met de lokale artistieke gemeenschap.

Nou … BEDANKT 2023.

En … HELLO 2024

2024 begint met Vanderiecks deelname aan Vancouver Push Festival‘s eerste Dramaturgy Clinics eind januari.

Dit nieuwe jaar kondigt verschillende creaties aan in recente en langdurige samenwerkingsverbanden, en opnieuw een diversiteit in zowel disciplines als talen. Laten we er alvast een paar onthullen: Sara zal als dramaturg werken aan drie nieuwe danscreaties: Léa Vinnette’s tweede creatie Nos Feux, Louise Vanneste’s nieuwe solocreatie 3 dagen, 3 nachten en ze is uitgenodigd door Lisi Estaras om hun traject voort te zetten met de dramaturgie van haar nieuwe inclusieve creatie What we can do together, een samenwerking met Unmute Dance Company (Kaapstad – Zuid-Afrika).

2024 wordt ook een jaar van artistiek onderzoek en ontwikkeling voor twee van Vanderiecks partners in workcrime: met Charlotte Goesaert zal ze samenwerken aan The Whole Shebang, een onderzoek naar het performatieve lichaam als drager van documentair materiaal en met Maxime Arnould bereidt ze de creatie voor van Passion for Fear.


Vaarwel 2023 … Hallo 2024! Meer lezen »

De Cliniques Dramaturgiques komen naar Gent!

Warning: Undefined array key 3823 in /customers/2/5/d/saravanderieck.be/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/modules/carousel/jetpack-carousel.php on line 888 Warning: Undefined array key 3820 in /customers/2/5/d/saravanderieck.be/httpd.www/wp-content/plugins/jetpack/modules/carousel/jetpack-carousel.php on line 888

Van 29 september tot 2 oktober 2022 organiseert les enfants du garage de eerste editie van de Cliniques Dramaturgiques op Belgische bodem, in Gent.

Oorspronkelijk ontwikkeld door Jessie Mill in het kader van het Canadese Festival TransAmériques (FTA) als basis voor inspirerende ondersteuning van lokale kunstpraktijken enerzijds en de ontwikkeling van een open dramaturgieplatform anderzijds, evolueren de Cliniques Dramaturgiques vandaag naar een intercontinentale samenwerking met een eerste Gentse editie in samenwerking met de Belgische partners kunstencentra CAMPO en NONA en de Canadese partners LA SERRE – arts vivants.

Voor dit project brengt les enfants du garage acht internationale dramaturgen samen voor een gesprek over dramaturgische praktijken ter ondersteuning van diverse artistieke processen. Niet “wat is dramaturgie” vormt het onderwerp van dit vierdaagse gebeuren, maar “hoe doen we het”.

Vanuit deze focus nodigen de Cliniques voor de Gentse editie bovendien verschillende lokale kunstenaar-dramaturg duo’s uit om een inkijk te geven in hun dramaturgische dialoog tijdens An abundance of dramaturgical voices op 29/9/2022. En op diezelfde dag presenteert Jeroen Peeters zijn nieuwe boek And then it got legs: notes on dance dramaturgy.

Daarnaast stellen de aanwezige dramaturgen op geplande momenten hun expertise gratis ter beschikking aan lokale kunstenaars. Zij kunnen zich aanmelden voor een dramaturgie tête-à-tête van 90 minuten waarin een intens en enthousiast luisterend oor en reflectie rond hun specifieke praktijk wordt geboden.

Uitgenodigde dramaturgen: Bart Van den Eynde, Émilie Martz-Kuhn, Jessie Mill, Riccardo Fazi, Sara Vanderieck, Yohayna Hernandez, Audrey Apers & PAX.

An abundance of dramaturgical voices

Op donderdag 29 september organiseert les enfants du garage An abundance of dramaturgical voices in het kader van de eerste Belgische editie van de Cliniques Dramaturgiques, een hele dag rond dramaturgische praktijken waarin duo’s een inkijk geven in hun dialoog. Duik in het universum van Kopano Maroga & Jan Wallyn, Kristof Van Baarle & Kris Verdonck, Esther Severi & Einat Tuchman, Riccardo Fazi & Benno Steinegger, Bart Van den Eynde & Charlotte Bouckaert en Sara Vanderieck & Lisi Estaras.

Wanneer? 29 September van 10u tot 16u30 – Waar? Campo Victoria Fratersplein 1, 9000 Gent – Voor wie? iedereen met interesse in dramaturgische praktijk – Taal? Engels – Prijs? Gratis – Hoe? Schrijf je hier in.

And then it got legs: notes on dance dramaturgy

Boekpresentatie door Jeroen Peeters, met mondelinge annotaties van Heike Langsdorf en Kristof Van Baarle.

In And then it got legs: Notes on dance dramaturgy bespreekt Jeroen Peeters principes, methoden en praktijken die bijdragen tot een begrip van dramaturgie als een experimentele, collaboratieve praktijk en een materiële vorm van denken. Hoe schep je voorwaarden voor het ontstaan van het werk? Hoe creëer je een gemeenschappelijke grond voor het verkennen van het onbekende in een streven naar zingeving? Het boek is geschreven vanuit de praktijk en weerspiegelt een bijzondere geschiedenis van samenwerking en gesprek met verschillende dansmakers.

            And then it got legs is uitgegeven bij Varamo Press en wordt gepresenteerd in het kader van Cliniques Dramaturgiques. Dans maken en dramaturgie drijven op belichaamde kennis, mondelinge overdracht en een cultuur van gemeenschappelijkheid. Deze spirit bepaalt ook de presentatie: performancekunstenaar Heike Langsdorf en dramaturg Kristof Van Baarle zullen reageren op het boek met mondelinge annotaties, gevolgd door een gesprek met Jeroen Peeters.

Jeroen Peeters is essayist, dramaturg en performer, gevestigd in Brussel. Hij heeft veel gepubliceerd over hedendaagse dans en over onderwerpen als ecologieën van aandacht, lezerschap, belichaamde kennis, materiële geletterdheid en duurzame ontwikkeling. Zijn publicaties omvatten een boek over het werk van Meg Stuart, Are we here yet? (2010), de essaybundel over toeschouwerschap in dans Through the Back: Situating Vision between Moving Bodies (2014) en een essay over het werk van Mette Edvardsen, Something Some things Something else (2019). Peeters is momenteel onderzoeker aan de Universiteit Hasselt, Faculteit Architectuur en Kunsten, en PXL-MAD Hogeschool voor de Kunsten.

Wanneer? 29 September van 18u tot 19u30 – Waar? Campo Victoria Fratersplein 1, 9000 Gent – Taal? Engels – Prijs? Gratis – Hoe? Schrijf je hier in.


Deze editie van de Cliniques Dramaturgiques is mogelijk dankzij de financiële steun van Stad Gent – Cultuur Gent en de beurs voor culturele samenwerking Vlaanderen-Quebéc 2021-2023.

De Cliniques Dramaturgiques komen naar Gent! Meer lezen »

Terugblik op vorige week: Montréal en de Cliniques Dramaturgiques

Van 29 mei tot 2 juni 2022 vond in het hart van het FTA de zesde editie plaats van de Cliniques Dramaturgiques. Deze “onproductieve” tijd, een echte spil in het festival, is gericht op de ondersteuning van het lokale kunstenveld. Zes dramaturgen ontmoeten kunstenaars uit Montreal en hun projecten in intieme één-op-één sessies. Twee openbare activiteiten – de verhalen van de dramaturgen en Samen denken: de uitgebreide gemeenschap van de Cliniques – hebben ertoe bijgedragen het discrete werk van deze gedachtenkunstenaars onder de aandacht te brengen en tools en ervaringen uit te wisselen.

In hun eerste jaar als coördinatoren van de Cliniques legden Yohayna Hernandez en Emmanuelle Jetté de focus op de bevordering van een pluriforme, open en inventieve dramaturgie, met name door de ontmoeting van Noord-Zuid-assen te bevorderen. Gedurende hun hele verblijf werkten de gast-dramaturgen in een ruimte in het HQ; een efemere bezettingsplek voor de sporen van hun overwegingen, een uitwisselingsplaats voor collectief denken.

Coördinatie en facilitering Yohayna Hernandez + Emmanuelle Jetté

Gastdramaturgen Sara Vanderieck (België) + Riccardo Fazi (Italië) + Noel Bonilla Chongo (Cuba) + Adriana Urrea (Colombia) + Gaëlle Bien-Aimé (Haïti) + Silvia Soter da Silveira (Brazilië)

Georganiseerd door Festival TransAmériques
in samenwerking met les enfants du garage + LA SERRE – arts vivants + CAMPO + Kunstencentrum Nona

Presentatie van “Samen denken: de verruimde gemeenschap van de Cliniques” met de steun van de Vlaamse Regering

Terugblik op vorige week: Montréal en de Cliniques Dramaturgiques Meer lezen »

Bodies to Bodies Dramaturgies

We zijn verheugd te kunnen aankondigen dat dramaturg Sara Vanderieck deelneemt aan deze ontmoeting van sprekers uit verschillende hoeken van de wereld tijdens dit aanstaande online panel over de dramaturgie van het performende lichaam in zijn veelheid aan performance-strategieën.

Twee duo’s van praktijkdramaturgen – Maja Hriesik (Slovakije) met Nia Augustina (Indonesië), en Sasapin Siriwanij (Thaïland) met Sara Vanderieck (België)- zullen hun eerdere online dialogen met ons delen en de ideeën rond het thema ‘Bodies to Bodies Dramaturgies’ scherp stellen.

Luister naar deze internationale rondetafel met een grote en gevarieerde expertise, ervaring en interesses in dans, fysiek theater en andere lichamelijke voorstellingen.

Happening zondag 27 feb 2022, 16u (SGT)! (9 uur CET)

Schrijf je nu in via: https://bit.ly/bodiestobodies.

“Bodies to Bodies Dramaturgies”is een van de programma’s in de ADN Event Series 2021-22.

Bodies to Bodies Dramaturgies Meer lezen »

Zomer is : de aankondiging van mooie samenwerkingen.

Niet alles is zwaar geweest tijdens het afgelopen vreemde seizoen ’20/’21. Achter die gesloten theaterdeuren gingen kunstenaars door met onderzoeken en creëren. Deze specifieke tijden hebben de context gecreëerd voor een inspirerende nieuwe samenwerking tussen choreografe Louise Vanneste en dramaturg Sara Vanderieck. We zijn erg blij om eindelijk de première van Earths aan te kondigen op 22 oktober in Charleroi (BE).

Koop hier uw tickets om ons werk te ontdekken.

Zomer is : de aankondiging van mooie samenwerkingen. Meer lezen »

Dan toch in première: Het eiland vertelt

Elk jaar verschijnt Oerol in het landschap. Maar zoals de zee zich na vloed weer terugtrekt, verdwijnt ook het festival na elke editie. Al veertig jaar lang. 

Het afgelopen jaar verzamelden Anouk van Kolfschoten en Lola Bogaert de mooiste, ontroerendste en meest betekenisvolle herinneringen aan veertig jaar Oerol. Uren hingen ze aan de telefoon met trouwe Oerolbezoekers, theatermakers, vrijwilligers, medewerkers en eilanders; op zoek naar de schatten die in het geheugen begraven liggen. Een selectie van de verzamelden verhalen is deze zomer te horen in een luisterwandeling over het eiland.  


De luisterwandeling Het eiland vertelt staat van 11 juni tot en met 30 september 2021 op Terschelling.
De route is gratis en start op de parkeerplaats bij het Duinmeertje van Hee.
Neem je smartphone en koptelefoon of oortjes mee! 


Interviews en tekst: Anouk van Kolfschoten en Lola Bogaert
Dramaturgie: Sara Vanderieck
Geluid: Dominique Defossez
Productie: Simon Monbaliu en Louai M. Hashem
Artwork: Lonneke Weuring
Met de stemmen van: Daphne Holtland, Louai M. Hashem, Kirsten van den Hoorn, Kuno Bakker, Paul Gieske, Ruben de Goede, Simone Milsdochter, Vincent van den Berg, Yolanda Entius, Lola Bogaert en Anouk van Kolfschoten

Dan toch in première: Het eiland vertelt Meer lezen »

When I look at a Strawberry, I think of a Tongue. – opnieuw te zien!

Wat is een betere manier om elkaar weer live te ontmoeten en midzomernacht te vieren dan een unieke uitvoering van When I look at a Strawberry, I think of a Tongue ?

Iedere voorstelling is een unieke performance, want de vertelling varieert volgens de locatie, de dag op de kalender en het publiek in de stoel.

In When I Look at a Strawberry, I Think of a Tongue combineren danser Lisi Estaras, muzikant Mirko Banovic, theatermaker Kristien De Proost en dramaturge Sara Vanderieck hun disciplines en laten ze zich inspireren door De kunst van het genot de grote roman waarin Goliarda Sapienza het begrip ‘vrijheid’ onderzoekt.

Voor deze unieke editie op uitnodiging van 30CC laten de makers zich niet alleen vergezellen door gasten Toon Walgrave en Sayouba Sigué maar transformeren ze de voorstelling ook voor een prachtige locatie: de Leuvense Kruidtuin.

Zorg dat je erbij bent!

Tickets

When I look at a Strawberry, I think of a Tongue. – opnieuw te zien! Meer lezen »

Cliniques Dramaturgiques: een bilaterale samenwerking tussen Québec en Vlaanderen

Ik ben trots te kunnen aankondigen dat het nieuwe dramaturgische samenwerkingsproject Cliniques Dramaturgiques – een intercontinentale artistieke bestuiving van les enfants du garage beloond werd met de steun van de Vlaamse en Québécois autoriteiten binnen de bilaterale samenwerking Québec-Vlaanderen.

De Cliniques Dramaturgiques, oorspronkelijk ontwikkeld door Jessie Mill in het kader van het Festival TransAmériques (FTA) als basis voor een inspirerende ondersteuning van lokale kunstpraktijken enerzijds en de ontwikkeling van een open dramaturgisch platform anderzijds, evolueren naar een intercontinentale duurzame samenwerking. Sinds 2016 vormen de Cliniques Dramaturgiques binnen de programmering van het FTA een ondersteunings- en uitwisselingsplatform tussen makers in de podiumkunsten – choreografen, auteurs, regisseurs, performers, enz. -. Deze unieke context stimuleert enerzijds ontmoetingen tussen gastdramaturgen met verschillende achtergronden en biedt anderzijds lokale kunstenaars een vorm van eenmalige ondersteuning.

In samenwerking met CAMPO, Kunstencentrum Nona (BE) en LA SERRE- arts vivants (CA), zullen les enfants du garage (BE) en Festival TransAmériques (CA) de praktijk van de Cliniques Dramaturgiques naar Vlaanderen brengen en de Belgische dramaturgische praktijk delen met de Québécois gemeenschap.

Binnenkort meer nieuws!

Cliniques Dramaturgiques: een bilaterale samenwerking tussen Québec en Vlaanderen Meer lezen »